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Nevada State Board of Pharmacy

985 Damonte Ranch Parkway, Suite 206 « Reno, NV 89521
(775) 850-1440 « FAX (775) 850-1444
E-mail: bkandt@pharmacy.nv.gov * Web Page: bop.nv.gov

September 2, 2020

Lynn S. Fulstone. Esq.

Fennemore Craig

300 S. Fourth Street — Suite 1400 * -
Las Vegas, NV §9101

Re:  Petition for Declaratory Order or Advisory Opinion
Dear Ms. Fulstone:

The Nevada State Board of Pharmacy (Board) is in receipt of your February 27, 2020,
petition requesting a declaratory order or advisory opinion pursuant to NRS 233B.120 and NAC
639.150 (Petition). The Board's issuance of a declaratory order or advisory opinion pursuant to
NRS 233B.120 is limited to matters within the Board’s jurisdiction.!

The Petition, submitted on behalf of the Nevada Association of Nurse Anesthetists,
requests that the Board make determinations on the authority of a certified registered nurse
anesthetist (CRNA) to possess and administer preanesthetic medications, intraoperative
anesthesia and postanesthetic medications for surgical procedures in a medical facility.

CRNAs are not licensed by the Board; rather. CRNAs are licensed, and their scope of
practice largely regulated, by the Nevada State Board of Nursing (Nursing Board) pursuant to
NRS Chapter 632. A CRNA is a registered nurse who has “completed a nationally accredited
program in the science of anesthesia™ and is certified by the Nursing Board “to administer
anesthetic agents to a person under the care of a licensed physician, a licensed dentist or a
licensed podiatric physician.™

However, the Board is charged with regulating the practice of pharmacy and enforcing
the provisions of chapters 453, 454 and 639 of the Nevada Revised Statutes.’
QUESTION ONE

Does Nevada law authorize Certified Registered Nurse Anesthetists to select and
order anesthetic agents from a licensed institutional pharmacy in order to possess and
administer these agents to patients of the medical facility?

! See, e.g., Tom v. Innovative Home Sys., LLC, 132 Nev. 161, 368 P.3d 1219 n.8 (2016): State Dep't of
Bus. & Indus. v. Nev. Ass'n Servs., 128 Nev. 362, 364, 294 P.3d 1223, 1224 (2012).

2 NRS 632.014.

3 See NRS 453.146; NRS 453.221(1); NRS 454.366; NRS 639.070(1); see also Dutchess Bus. Servs. v.
Nev. State Bd. of Pharm., 124 Nev. 701, 191 P.3d 1159 (2008).
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ANALYSIS

No person may possess or administer* a controlled substance or a dangerous drug
(collectively a prescription medication) in Nevada without specific statutory authority to do so.>
The Nevada Legislature granted practitioners® broad authority in NRS chapters 453 and 454.7
RNs are granted limited authority.*

Regarding controlled substances, NRS chapter 453 states in relevant part:

I. A controlled substance may be possessed and administered
by the following persons:

(a) A practitioner.

(b) A registered nurse licensed to practice professional
nursing or licensed practical nurse, af the direction of a physician,
physician assistant, dentist, podiatric physician or advanced practice
registered nurse, or pursuant to a chart order, for administration to
a patient at another location.

NRS 453.375(1)(a) and (b) (emphasis added). Similarly, as to dangerous drugs, NRS chapter 454
states:

1. A drug or medicine referred to in NRS 454.181 to 454.371,
inclusive, may be possessed and administered by:
(a) A practitioner.

(c) Except as otherwise provided in paragraph (d), a
registered nurse licensed to practice professional nursing or licensed
practical nurse, atf the direction of a prescribing physician, physician
assistant licensed pursuant to chapter 630 or 633 of NRS, dentist,
podiatric physician or advanced practice registered nurse, or
pursuant (o a chart order, for administration to a patient at another
location.

NRS 454.213(1)(a) and (¢) (emphasis added).

By these statutes the Nevada Legislature has granted practitioners general authority to
possess and administer prescription medications. That authority is broad such that a practitioner
can possess and maintain an inventory of prescription medications for his or her practice.

Conversely, the Legislature used qualifying language to delineate when a RN may
possess and administer a prescription medication. A RN may possess and administer a

* See NRS 453.021; NRS 454.191 (*Administer™ defined).

* See NRS 453.336; NRS 454.316; NRS 454.321.

¢ See NRS 453.126; NRS 454.00958 (“Practitioner™ defined).
" NRS 453.375(1)(a); NRS 454.213(1)(a).

8 NRS 453.375(1)(b); NRS 454.213(1)(c).
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prescription medication “at the direction” of a practitioner, which usually occurs in a facility
setting where the practitioner is located. A RN may also possess and administer a prescription
medication “pursuant to a chart order, for administration to a patient at another location.” Chart
orders are patient-specific and medication-specific.” The Legislature did not grant RNs authority
to possess a prescription medication (or an inventory of prescription medications) outside these
circumstances.

Petitioners note that the Nursing Board has by regulation authorized CNRAs to perform
certain functions. NAC 632.500 states in relevant part:

1. A certified registered nurse anesthetist may, in addition to
those functions authorized for the registered nurse, perform the
following acts, when it has been determined by a patient’s physician,
.dentist or podiatric physician that an anesthetic is necessary for a
procedure, test or other treatment, in accordance with the applicable
policies and procedures regarding the administration of anesthetics:

(e) Select, order and administer preanesthetic medication;

(f) Order, prepare and use any equipment and supplies
necessary for the administration of anesthesia and perform or order
any necessary safety checks on the equipment;

(g) Order and prepare any drugs used for the administration of
anesthesia;

(h) Select and order anesthesia techniques, agents and
adjunctive drugs;

(q) Select, order and administer postanesthetic medication;

The authority conferred upon CRNAs pursuant to NAC 632.500(1) to possess and
administer anesthetic agents to patients is subject to the requirements and limitations of NRS
453.375(1)(b) and NRS 454.213(1)( c).'"® Therefore, CNRAs may only possess and administer
anesthetic agents to patients “at the direction™ of a practitioner or “pursuant to a chart order.™

CONCLUSION

Certified Registered Nurse Anesthetists may only possess and administer anesthetic
agents to patients “at the direction™ of a practitioner or “pursuant to a chart order.”

? See NRS 639.004: “Chart order™ means an order entered on the chart of a patient in a hospital, facility
for intermediate care or facility for skilled nursing which is licensed as such by the Division of Public and
Behavioral Health of the Department of Health and Human Services or on the chart of a patient under
emergency treatment in a hospital by a practitioner or on the written or oral order of a practitioner
authorizing the administration of a drug to the patient.

12 ~[W]henever possible, a court will interpret a rule or statute in harmony with other rules or statutes."
Nev. Power Co. v. Haggertv, 115 Nev. 353, 364, 989 P.2d 870, 877 (1999).
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QUESTION TWO

Does the Board have the statutory authority to license Certified Registered Nurse
Anesthetists to select and order anesthetic agents from a licensed institutional pharmacy in
order to possess and administer these agents to patients of the medical facility?

ANALYSIS

The Board is a state administrative agency created by the Legislature whose powers are
limited to those specifically set forth in statute.'' *The grant of authority to the agency must be
clear.”* The Board may only issue a certificate. license or permit to the extent permitted by
NRS 453.226 and chapter 639. Likewise, the Board may only regulate the holder of any
certificate, license or permit to the extent permitted by law. The Board has not been granted the
authority to license CRNAs to possess and administer anesthetic agents to patients in any manner
that exceeds the requirements and limitations of, or otherwise conflicts with. NRS 453.375(1)(b)
and NRS 454.213(1)(c).

CONCLUSION

The Board lacks the statutory authority to license Certified Registered Nurse Anesthetists
to select and order anesthetic agents from a licensed institutional pharmacy in order to possess
and administer these agents to patients of the medical facility in any manner that conflicts with
NRS 453.375(1)(b) and NRS 454.213(1)(c).

The foregoing advisory opinion applies only to the specitic facts and circumstances
defined herein. Facts and circumstances that differ from those in this opinion may result in an
opinion contrary to this opinion. No inferences regarding the provisions of Nevada law cited and
discussed in this opinion may be drawn to apply generally to any other facts and circumstances.

- Best regards,

Brett Kandt
General Counsel
Nevada State Board of Pharmacy

"' See Andrews v. Nevada State Board of Cosmetology, 86 Nev. 207, 208, 467 P.2d 96, 96-97 (2007).
t2 Id





